Традиционно празничният 1 януари е и ден за маркиране на

...
 Традиционно празничният 1 януари е и ден за маркиране на
Коментари Харесай

Поскъпват газ и вода, расте минималната заплата

 Традиционно празничният 1 януари е и ден за маркиране на промени – и хубави, и не толкоз. Природният газ нараства от през днешния ден с 2,75%. Това обаче, съгласно обещанието на енергийния регулатор, няма да води до по-високи цени на парното и топлата вода най-малко до началото на април, предава Dnes.bg .
Цената на водата ще е по-висока от през днешния ден в 14 области. Увеличението за Ямбол е най-голямо - с близо 18%. В София повишаването е с към 8%, във Враца - с 11 на 100. 

Спорно е далим можем да назовем добра вест растежа на минималната заплата. От една страна той е нужен, от друга – по-добре да не се съпоставяме с други, да вземем за пример с румънците, с които дружно влязохме в Европейски Съюз...

И въпреки всичко тя се покачва с 50 лв. и към този момент е 510 лв.. Също от през днешния ден минималната работна почасова заплата ще бъде 3,07 лева

Нарасна и компенсацията за безработица от 7,20 лева на 9 лева Има обаче предел за него – дневен оптимален размер от 74,29 лева Има и смяна в условията за приемане на това обезщетение – да сте внасяли осигурителни вноски във фонд " Безработица " минимум 12 от последните 18 месеца.

По-висока е и линията на беднотия – със 7 лв.. Размерът ѝ през новата година ще е 321 лв.. Но по-добре да не пресмятаме защо стигат.

От 1 януари минималният размер на пенсията за застрахователен стаж и възраст се покачва до 200 лева

Продължават да нарастват възрастта и стажът за пенсиониране – за дамите за подобаващ отдих са нужни навършени 61.2 година и 35.6 година застрахователен стаж, а за мъжете 64.1 година и 38.6 година стаж.

Процентът за всяка година застрахователен стаж в пенсионната формула също ще е по-висок - от 1,126 на 1,169 на 100.

От началото на 2018 година размерът на осигуровките за фонд " Пенсии " на публичното обезпечаване се усилва с 1 процентен пункт.

Увеличава се и минималният застрахователен приход на записаните аграрни стопани и тютюнопроизводители от 300 лева на 350 лева

И нещо, което несъмнено е добра вест - компенсацията за майките, които отглеждат малко дете през втората година, също ще е по-високо, въпреки и с 40 лв. и към този момент е 380 лв.. 
По публикацията работиха: Екип на Dnes.bg , редактор Бойчо Попов
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР